top of page

PRESSMEDDELANDE 2019.08.31

pdf.png

Succéregissören följer upp bussturné med filmseglats till USA

 

Den svenska filmskaparen Johannes Nyholm är bioaktuell med skräckfilmen KOKO-DI KOKO-DA, vars Sverigelansering omfattade en två veckor lång bussturné med en mobil biograf. Nu har filmen fått distribution i USA – något filmskaparen uppmärksammar med nio veckors seglats med biografbåt och filmvisningar över Atlanten. 

– Ja det är korrekt uppfattat och ett resultat av flera faktorer och sammanträffanden, kommenterar Johannes Nyholm. Filmen går på bio i Sverige nu och vi blir ständigt påminda om att den väcker starka känslor och ett stort behov av att prata. Det gäller inte bara den svenska publiken.

Koko-di koko-da hade världspremiär i tävlan på Sundance och Nyholm har redan hunnit följa med filmen på flera internationella festivaler.

– Jag har varit i åtta länder på tre kontinenter hittills under lanseringen och eftersom filmen nu går upp på bio i flera länder, först Danmark nu i september, väcktes tanken om att göra en repris av bussturnén för att prioritera publiken. Men avstånden gör en ödmjuk, och dessutom behöver vi tänka mer hållbart vilket Greta Thunberg ju framgångsrikt påmint oss om.

Båten är en Hanse 575 som Nyholm och den svenska distributören har lånat med hjälp av andra europeiska intressenter. Den 57 fot långa båten byggs delvis om för att inrymma biografen där upp till 25 personer kan se på film när båten ligger i hamn. Med sina återstående åtta kojplatser kommer teamet att på auktion erbjuda två filmentusiaster möjligheten att följa med på turnén ända till slutdestinationen New York, USA, dit man ska anlända i november då röda mattan rullar ut för Koko-di koko-da på den amerikanska galapremiären.

Resan går över sju länder och team och besättning kommer att leva extremt nära varandra under lång tid, men det är inget som skrämmer den svenske regissören. 

– Jag är mest nervös över väderförhållandena när vi lämnar Las Palmas, som vi förstås valt som sista hamn av en kär anledning, för Rodney Bay i St: Lucia. Segling är inget jag har vana av och de andra i teamet har knappt varit i en båt så det hade förstås inte gått utan två duktiga skeppare. Det blir ett äventyr!


Johannes Nyholm ligger bakom de kultförklarade kortfilmsanimationerna ”Dockpojken” (2008) och ”Las Palmas” (2011) som visats och prisats på festivaler världen över och slagit internationella publikrekord. Långfilmsdebuten Jätten (2016) tilldelades tre Guldbaggar, varav både den för Bästa manus och Bästa film. Hans andra långfilm, Koko-di koko-da, går på svensk bio nu.
 

Mer om Johannes Nyholm: Salomonsson Agency

Presskontakt: Smorgasbord Picture House

elsa@smorgasbordpicturehouse.se / 0763903634

Pressbild. Fri att publicera, ange foto Johannes Nyholm privat

(Klicka på bilden för att ladda ner i full storlek.)

bottom of page